2020 öyle bir geldi ki bir sürü felaketi de beraberinde getirdi. Yangın, deprem, çığ düşmesi, uçak kazası derken psikolojik olarak aşırı etkilendik. Yeri geldi korktuk, yeri geldi dehşet içinde ve çaresiz kaldık… Yaşadığımız tüm bu olayların akabinde hissettiğimiz bu duygular maalesef birçoğumuzda ruhsal travma yarattı. Ruhsal travmanın arkası depresyon ya da travma sonrası stres bozukluğu hastalığı… Peki biz bu durumun içinden nasıl çıkacağız?
Travma, ani gelişen bir olayda kendimizin ya da yakınlarımızın ölüm ya da yaralanma tehlikesi varsa ortaya çıkar.
Şimdi kendimize bir bakalım. O kadar deprem ve kaza olayından sonra depresyonda mıyız yoksa travma sonrası stres bozukluğu çoktaaan baş göstermiş mi?
Depresyon & Travma Sonrası Stres Bozukluğu
Depresyon: İsteksizlik, halsizlik, moral bozukluğu, uykusuzluk, iştahsızlık, hayattan zevk alamama.
Travma Sonrası Stres Bozukluğu: Depresyon belirtilerine ek olarak; kabuslar, olay anının sık sık hatırlanması, sürekli olayın tekrarlanacağı hissi, kendini diken üstünde hissetme, gelecekle ilgili plan yapmak istememe.
Travma Sonrası Stres Bozukluğunun iyileşme süreci kişiden kişiye değişir. Bazılarında birkaç haftada geçerken, bazılarınınki aylar-yıllar sürebilir.
Eğer travma sonrası stres bozukluğunuz olduğunu düşünüyorsanız neler yapmalısınız, neler yapmamalısınız?
Tüm bu çözüm yolları size ilaç olmadıysa; kaygınız ve korkunuz hız kesmeden devam ediyorsa yardım aramak sorunun çözümünü kolaylaştıracaktır. Mutlaka ama mutlaka psikolojik bir destek almanız gerekir. Gerek terapi, gerekse ilaç tedavisi ile kısa zamanda daha iyi hissetmek mümkündür.
Eğer travma yaşadığını düşündüğünüz kişi bir çocuksa psikolojik destek alması için hiç zaman kaybetmeyin.